Stap 1: Asbestinventarisatierapport
Voordat er gestart kan worden met het saneren van asbest, dient er altijd eerst een asbestinventarisatie te worden gemaakt door een onafhankelijk inventarisatiebureau. Deze kan door NIVO worden geregeld, maar de opdrachtgever kan dit ook zelf regelen. Om de onafhankelijkheid te waarborgen en ter bescherming van de maatschappij kan een asbestsaneerder nooit zelf een asbestinventarisatie doen of omgekeerd. Vanuit de asbestinventarisatie stelt het asbestinventarisatiebureau een rapport op. Uit deze inventarisatie blijkt welke bronnen asbesthoudend zijn, waar deze bronnen zich bevinden en in welke risicoklasse deze vallen. Hiervan wordt vervolgens melding gemaakt in het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS).
Stap 2: Plan van aanpak en offerte
Na ontvangst van het asbestinventarisatierapport maakt NIVO een plan van aanpak om de asbest te verwijderen. Bij ons staat veiligheid, een goede planning en kwaliteit altijd voorop. Onze kracht ligt bij het uitvoeren van seriematige saneringen, waarbij één of meerdere bronnen asbest uit (bewoonde) wooneenheden moeten worden verwijderd. Wij zorgen voor minimale overlast voor bewoners en omwonenden. Het plan van aanpak wordt vervolgens omgezet naar een correcte offerte.
Stap 3: De opdrachtgever ontvangt de offerte
De opdrachtgever ontvangt van ons een uitgewerkte offerte, die aansluit bij het inventarisatierapport. Wij onderscheiden ons niet met de prijs, maar we minimaliseren de faalkosten met een doordacht plan. Met een strak tijdsplan kunnen de bewoners sneller gebruik maken van hun woning en weten we op die manier de bewonerstevredenheid zo hoog mogelijk te houden. Als de opdrachtgever akkoord heeft gegeven op de offerte, start de saneringsfase.
Stap 4: Asbestsanering
Voordat er gestart kan worden met de sanering, moet NIVO de asbestsanering eerst aanmelden bij verschillende instanties vanuit de overheid en de gemeente. Er moet onder andere een sloopmelding worden aangevraagd. Als de sloopmelding binnen is, dan kan er daadwerkelijk gestart worden met de sanering. Een asbestsanering mag nooit afwijken van het inventarisatierapport of de aangevraagde sloopmelding. In de praktijk kan het voorkomen dat de werkelijke situatie afwijkend is van het rapport of er worden extra asbesthoudende bronnen aangetroffen. In een dergelijke situatie moet het werk worden stilgelegd en de situatie opnieuw worden beoordeeld.
De asbestsaneringen worden bij NIVO altijd uitgevoerd door gediplomeerde medewerkers. Zij hebben oog voor de situatie waarin zij werken. Hierbij staat veiligheid en klanttevredenheid hoog in het vaandel. Bij een sanering wordt altijd geprobeerd om de bijkomende schade zo klein mogelijk te houden en de sanering in één keer goed uit te voeren.
Stap 5: Vrijgeven Werklocatie
Als de asbestsanering is uitgevoerd, dan moet de locatie worden vrijgegeven. Afhankelijk van de risicoklasse, waarin de asbesthoudende bron is ingedeeld, kan dit plaats vinden door een eigen visuele inspectie of door een inspectie van een onafhankelijke derde partij. Deze onafhankelijke derde partij wordt door NIVO geregeld. Nadat de locatie officieel wordt vrijgegeven, dan kan de werkplek worden opgeruimd. Dit gebeurt vaak binnen elke uren nadat de sanering klaar is.
Stap 6: Herstel
Door onze eigen hersteldienst (bouwsupport) kunnen ná een asbestsanering allerlei herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd. U kunt dan denken aan het dichtleggen van bergingen met golfplaten, het plaatsen van een drempel (dorpel), vloerluik, bovenlicht, vensterbank, paneel, plafond of het egaliseren van een vloer na het saneren van asbesthoudend zeil. Wij denken met u mee en zetten graag een stapje extra om u goed te helpen.
Stap 7: Afhandeling
Na de sanering moeten de verwijderde asbesthoudende bronnen conform de wet- en regelgeving worden afgevoerd. Hier ontvangen wij een officieel stortbewijs van. Binnen enkele dagen ontvangen wij ook het officiële vrijgave rapport. Met behulp van deze documenten kunnen wij in het Landelijk Asbestvolgsysteem melden, dat de asbesthoudende bron op het werkadres is gesaneerd.
Na onze asbestsaneringen voeren wij periodiek een bewonerstevredenheidsonderzoek uit. Hierdoor kunnen wij onze kwaliteit meten en waar nodig bijsturen, zodat we onze goede uitvoering blijven borgen.